Przyprawę tą często mylnie bierze się za kminek jednak nie są one tak bardzo podobne. Kmin rzymski jest podstawowym składnikiem wielu mieszanek przypraw kuchni wschodniej (np. masali albo curry). Jego smak określić można jako bardzo intensywny, podobny do pieprzu z lekką nutą cytrusów.

Świetnie nadaje się jako przyprawa do potraw z fasoli, kurczaka, ryb, wieprzowiny, ziemniaków, jajek czy zup. Kmin rzymski znany jest człowiekowi od ponad 5000 lat. Można go było znaleźć w piramidach. Starożytni Egipcjanie używali go nie tylko jako przyprawę czy walutę, lecz również jako składnik substancji jakimi mumifikowano faraonów.

Stosowali go również jako lekarstwo. Badania potwierdzają pozytywne właściwości kminu rzymskiego. Bardzo dobrze wpływa na trawienie. Jest również bogatym źródłem żelaza, manganu, wapnia oraz magnezu. Dzięki temu wpływa pozytywnie na nasz układ krwionośny i odpornościowy.

Jak radzą fachowcy, najlepiej kupować kmin w formie ziarenek. Dzięki temu będą one dłużej zachowywały swoją świeżość i walory smakowe. Dodatkowo przed zmieleniem go w moździerzu warto chwilę prażyć nasiona na patelni.

Bardzo ciekawą mieszanką, uznawaną za afrodyzjak jest połączeniu kminu, czarnego pieprzu i miodu. Mimo że jego właściwości mogą nie pomóc w alkowie to jest to wspaniała marynata np. do kurczaka. A więc nic tylko jeść ten kmin rzymski!

Źródła:
whfoods.com
food.com

Zdjęcia:
joshbousel
Herbolario Allium