Shisha i jej wpływ na zdrowie – Historia Sziszy

Dziś prześwietlamy specyficznego „gościa”. Nazywa się Szisza i należy do tych, co to lubią sporo dymić. Jednak gdy jest z właściwymi ludźmi, we właściwym miejscu, potrafi schłodzić każdą zadymę. Mimo iż należy do twardzieli, to...
co na obiad - ludziki w kuchni

Co na obiad? – czyli szybkie rozwiązanie dla trudnego pytania!

Z pewnością w każdym domu pada to ciężkie pytanie – co na obiad? Często brakuje pomysłów, czasu i chęci. Jednak jeśli znajdziemy odpowiedni przepis, z ulubionymi składnikami, z pewnością znajdziemy siłę na ugotowanie czegoś pysznego!  Co...
Sos pieczarkowy - krojenie

Sos pieczarkowy

Uniwersalny, pyszny, a przede wszystkim – dziecinnie prosty! Ten popularny i znany wszystkim dodatek do wielu potraw wciąż cieszy się popularnością na polskich stołach. Pokażemy Wam, jak wykonać najlepszy sos pieczarkowy w dwóch odsłonach! Tradycyjny sos...
Kotlety ziemniaczane - ziemniak

Kotlety ziemniaczane

W dzisiejszych czasach wiele potraw mięsnych zostaje zastąpiona wegetariańską alternatywą. Jednak, takie dania nie są skierowane tylko do tych niemięsożernych! Kotlety ziemniaczane, czyli odpowiednik popularnych sznycli, zasmakuje każdemu - nawet tym którzy są przeciw wegetariańskiemu...
Pasztet z królika - pasztet ser

Pasztet z królika

O rodzajach pasztetów z pewnością powstało setki książek kulinarnych, poradników i artykułów. Ilość rodzajów, sposobów przyrządzania, czy samego doprawiania jest naprawdę multum. Dziś chcemy przybliżyć sposób, w jaki wykonuje się pasztet z królika. Jest to...

Jesienne wypieki. Ciasto francuskie z dynią hokkaido

Hokkaido pojawia się w naszej kuchni nie tylko jako główny składnik zup i sałatek. Coraz częściej sięgamy po tego rodzaju dynie...

Miód naturalna skarbnica dla zdrowia

Uważany za jeden z najzdrowszych artykułów spożywczych, a na dodatek wytwarzany w sposób naturalny przez pszczoły. Ten słodki smakołyk znany jest ludziom...

Ciekawostki na temat pizzy

Jedzenie jest jedną z największych przyjemności, bez których nie wyobrażamy sobie bardzo często życia. Często szukamy inspiracji za granicą, kiedy znudzą nam...

Sól kuchenna potrzebna i zdradliwa

Dla większości ludzi na świecie niemożliwe jest przygotowywanie dań zwłaszcza gorących bez obecności soli kuchennej. I choć czasem gotując rezygnujemy z białej...

Wyrób kiełbasy w domowych warunkach – dobór mięsa, proces mielenia, konserwowania...

Domowe wyroby wędliniarskie to prawdziwy skarb, który w dzisiejszych czasach został już nieco zapomniany i odłożony do lamusa. Nie ma się czemu...