Papryka faszerowana

1
143
Papryka faszerowana - papryki

Papryka to idealne warzywo, wręcz stworzone, aby czymś ją…nadziać! Jej wnętrze można wypełnić cudownymi farszami, dostosowanymi do własnych upodobań. Przedstawimy wam pomysły, jak przygotować aromatyczne danie w kilku prostych krokach. Oto papryka faszerowana!

Klasyczna papryka faszerowana ryżem i mięsem

Potrzebne składniki:

  •  4 duże papryki lub 6 małych
  •  350g mielonego mięsa wieprzowego
  •  cebula
  •  pomidor
  •  2 ząbki czosnku
  •  posiekana natka pietruszki
  •  woreczek ryżu
  •  2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty
  •  starty żółty ser, około pół szklanki
  •  sól, pieprz, ostra i słodka papryka, tymianek
  •  olej do smażenia

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Smażymy do zeszklenia na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy mięso. Dalej smażymy. Gdy będzie już dobrze obsmażone, dodajemy przyprawy. Następnie dorzucamy koncentrat lub passatę oraz świeżą natkę pietruszki. Smażymy wszystko przez parę minut. Odcedzamy ryz i dodajemy do mięsa, mieszamy, odstawiamy. Gdy ostygnie, dodajemy jajko i mieszamy. Patryki myjemy, odcinamy górę i wydrążamy z pestek. Ustawiamy wszystkie papryki w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem oraz solimy i pieprzymy. Wykładamy farszem. Na górę kładziemy po plasterku pomidora i posypujemy startym serem. Do naczynia należy wlać wodę, tak, aby papryki były zanurzone prawie do połowy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, góra dół przez około 30-40 minut. Smacznego!

Papryka faszerowana - papryka z ziemniakami

Papryka faszerowana z kurczakiem i warzywami

Potrzebne składniki:

  •  4 duże lub 6 małych papryk
  •  350g piersi z kurczaka
  •  woreczek ryżu
  •  cebula i 2 ząbki czosnku
  •  puszka czerwonej fasoli
  •  puszka kukurydzy
  •  3 łyżki przecieru pomidorowego
  •  pół kulki mozzarelli
  •  sól, pieprz, oregano, ostra papryka, tymianek, cukier
  •  olej lub oliwa

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Marynujemy w przyprawach i oliwie. Odstawiamy. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją, do miękkości. Papryki myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy z pestek. Można je wcześniej sparzyć we wrzątku. Układamy w naczyniu żaroodpornym, solimy, pieprzymy oraz skrapiamy olejem lub oliwą. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Smażymy na patelni do zeszklenia, dodajemy zamarynowane mięso. Smażymy, a następnie dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę oraz przecier. Delikatnie słodzimy, podlewamy wodą, solimy, pieprzymy. Po paru minutach ściągamy z ognia i dodajemy odcedzony ryż. Farsz nakładamy do papryk. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, góra dół, przez około 30 minut. Na 10 minut przed końcem dodajemy straty ser na górę. Smacznego!

 

Jak widać, do papryki można dać wszystko! Zaszalejcie z własną inwencją twórczą i połączcie ulubione składniki w pyszne danie. Polecamy!

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here