jak rozpalić sziszę - węgielek

Szisza – jak rozpalić i palić – Porady

W dzisiejszym wpisie kontujemy temat sziszy. Poniżej znajdziecie przede wszystkim praktyczne informacje, które mogą się Wam przydać w paleniu nargili. Tych, którzy nie wiedzą o co chodzi, odsyłamy do poprzedniego wpisu, w którym przybliżyliśmy rys...
mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe – właściwości i zastosowanie w kuchni

Mleko kokosowe jest znanym i docenianym, szczególnie w krajach azjatyckich i Ameryce Południowej, dodatkiem do dań. Posiada wspaniały, intensywny aromat i charakterystyczny smak, oraz całą gamę pożytecznych właściwości, które sprawiają, że jest popularny nie tylko...
najlepsze noże w kuchni

Noże w kuchni – jaki do czego? – wiedza w pigułce

To nóż uznawany jest za największą wizytówką kucharza. Niewątpliwie jest to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni, który ma niebagatelny wpływ na przyjemność gotowania. Tylko jaki nóż warto mieć w swojej kuchni. Oferta noży na...
zakupy spożywcze online

Wygodne zakupy spożywcze online

O wyższości zakupów online nad odwiedzaniem stacjonarnych sklepów nikogo nie trzeba już przekonywać. W sieci jest taniej, można liczyć na większy wybór, mieć nieograniczony dostęp do sklepów, a przy tym nie trzeba wychodzić z domu...
marchewki ze sklepu ze zdrową żywnością

Dlaczego warto wybrać się do sklepu ze zdrową żywnością?

Jeszcze do niedawna, sklepy z żywnością ekologiczną były postrzegane jako coś ekskluzywnego lub przeznaczonego tylko dla wegan bądź wegetarian. Współczesne społeczeństwo ceni jednak coraz bardziej zdrowe produkty pochodzące ze sprawdzonych i naturalnych źródeł, dlatego miejsca...
jak parzyć kawę?

Jak parzyć kawę – najlepsze sposoby

Chyba każdy z nas pił kawę rozpuszczalną czy mieloną zalaną wrzątkiem z czajnika. Większości z nas ta metoda nie przeszkadza. Jednak jeśli lubimy kawę dla smaku i aromatu to często sami szukamy ciekawostek na jej...
meble gastronomiczne

Meble gastronomiczne do Twojej restauracji

Podstawą każdej gastronomii są odpowiednie sprzęty oraz ekipa. Jednak, nawet najlepsi kucharze nie stworzą żadnego dania bez zaplecza! Dlatego przygodę z restauracją należy rozpocząć od wyboru wszystkich sprzętów do kuchni. Meble gastronomiczne to...
wyrób kiełbasy

Wyrób kiełbasy w domowych warunkach – dobór mięsa, proces mielenia, konserwowania i nadziewania

Domowe wyroby wędliniarskie to prawdziwy skarb, który w dzisiejszych czasach został już nieco zapomniany i odłożony do lamusa. Nie ma się czemu dziwić - wyrób kiełbasy w domu jest czasochłonny, pracochłonny i w...
Ciekawostki na temat pizzy

Ciekawostki na temat pizzy

Jedzenie jest jedną z największych przyjemności, bez których nie wyobrażamy sobie bardzo często życia. Często szukamy inspiracji za granicą, kiedy znudzą nam się już nasze polskie potrawy. Jedną z najczęściej przygotowywanych potraw w...

Króliki, co i jak ?

Jest jednym z udomowionych przez ludzi zwierząt. Zwierzęciem, które kochają dzieci, gdyż jest puszysty i miły w dotyku. Dorośli natomiast przepadają za jego mięsem, które bardzo im smakuje zwłaszcza w pasztecie. Mowa oczywiście...

Jesienne wypieki. Ciasto francuskie z dynią hokkaido

Hokkaido pojawia się w naszej kuchni nie tylko jako główny składnik zup i sałatek. Coraz częściej sięgamy po tego rodzaju dynie...

Miód naturalna skarbnica dla zdrowia

Uważany za jeden z najzdrowszych artykułów spożywczych, a na dodatek wytwarzany w sposób naturalny przez pszczoły. Ten słodki smakołyk znany jest ludziom...

Ciekawostki na temat pizzy

Jedzenie jest jedną z największych przyjemności, bez których nie wyobrażamy sobie bardzo często życia. Często szukamy inspiracji za granicą, kiedy znudzą nam...

Sól kuchenna potrzebna i zdradliwa

Dla większości ludzi na świecie niemożliwe jest przygotowywanie dań zwłaszcza gorących bez obecności soli kuchennej. I choć czasem gotując rezygnujemy z białej...

Wyrób kiełbasy w domowych warunkach – dobór mięsa, proces mielenia, konserwowania...

Domowe wyroby wędliniarskie to prawdziwy skarb, który w dzisiejszych czasach został już nieco zapomniany i odłożony do lamusa. Nie ma się czemu...