Ciasta bez pieczenia

0
106
ciasta bez pieczenia - skladniki

Z pewnością słowo „ciasto” od razu skojarzy Ci się z pieczeniem. Nic dziwnego, to najpopularniejsza metoda jego przygotowania. Ale istnieją ciasta bez pieczenia – równie pyszne i efektowne! Oto kilka przepisów na takie smakołyki.

Proste ciasto z truskawkami i kaszą manną

Składniki na blachę 26cm x 22cm:

  •  szklanka kaszy manny
  •  szklanka cukru
  •  litr mleka
  •  duże opakowanie herbatników
  •  200g masła
  •  opakowanie cukru wanilinowego
  •  2 galaretki truskawkowe + truskawki do dekoracji

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i odrywamy szypułki. W 750ml wody rozpuszczamy dwie galaretki (jeśli jest bardzo ciepło, można zmniejszyć jeszcze tę ilość). Roztwór zostawiamy do ostygnięcia. Formę należy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na jej spodzie równo herbatniki. Teraz przygotujemy masę ciasta. W garnku rozpuszczamy masło z cukrem i mlekiem, aż do zagotowania. Do gotującej się masy dodajemy kaszę i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Całość przelewamy do formy. Na górę wtykamy całe truskawki. Nie należy użyć zbyt dużej ilości i układać owoców zbyt gęsto, gdyż mogą potem wypłynąć. Ciasto zalewamy galaretką. Odstawić do stężenia.

ciasta bez pieczenia - truskawkowe

Gotowe ciasto bez pieczenia przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Ciasto 3 BIT

Potrzebne składniki na blachę 22cm x 32cm

  •  2 opakowania herbatników (duże)
  •  puszka masy kajmakowej
  •  ½ l śmietanki 30%
  •  200g serka mascarpone
  •  2 łyżki cukru pudru i 3 łyżki cukru
  •  2 budynie waniliowe
  •  3 szklanki mleka
  •  ½ kostki masła

Przygotowanie:

Budyń należy przygotować według instrukcji na opakowaniu, ale z dodatkiem 3 łyżek cukru. Najlepiej wymieszać proszek z cukrem w szklance mleka. Do gotującej się budyniowej masy dokładamy masło. Mieszamy do połączenia się składników i ściągamy z ognia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia oraz herbatnikami na spodzie. Teraz układamy warstwy. Na herbatniki wykładamy masę kajmakową, następnie herbatniki i na to budyń, i znowu herbatniki. Ostania warstwa składa się z masy z serka mascarpone z ubitą śmietanką wraz z cukrem pudrem. Ciasto pyszne, a jakie proste!

Ciasta bez pieczenia – czy warto?

W artykule znalazło się mocno słodkie, przekładane ciasto, jak i dość lekkie, owocowe cudo. Dla każdego coś dobrego! Serdecznie polecamy wypróbować przepisy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here