Co na obiad? – czyli szybkie rozwiązanie dla trudnego pytania!

2
63
co na obiad - ludziki w kuchni

Z pewnością w każdym domu pada to ciężkie pytanie – co na obiad? Często brakuje pomysłów, czasu i chęci. Jednak jeśli znajdziemy odpowiedni przepis, z ulubionymi składnikami, z pewnością znajdziemy siłę na ugotowanie czegoś pysznego!

 Co na obiad? Spaghetti!

Potrzebne będą:

  •  ulubiony makaron, porcja dostosowana do własnych potrzeb
  •  500g mięsa wieprzowego, mielonego
  •  cebula
  •  dwa ząbki czosnku
  •  mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  •  przyprawy (sól, pieprz, oregano, ewentualnie zielona pietruszka)
  •  starty ser
  •  woda
  •  olej roślinny

Przygotowanie:

Cebule i czosnek obieramy, a następnie cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, na który wrzucamy posiekane warzywo. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy mięso. Smażymy do białości i dodajemy koncentrat pomidorowy. Teraz należy dolać wodę tak, aby uzyskać mniej gęstą konsystencję. Całość gotujemy przez chwilę, a następnie doprawiamy do smaku. W międzyczasie należy ugotować odpowiednią ilość makaronu. Tak przygotowane mięso starczy na około 4 porcję. Podawać posypane serem i pietruszką. Smacznego!

co na obiad - spaghetti

 

Co na obiad? Dorsz z czosnkiem i koperkiem w wersji fit!

Potrzebne nam będą:

  •  filet z dorsza
  •  3 ząbki czosnku
  •  pęczek koperku
  •  oliwa z oliwek
  •  sól, pieprz, cytryna
  •  fasolka szparagowa

Przygotowanie:

Filet myjemy, osuszamy i kroimy na trzy równe kawałki (ilość kawałków można dostosować, wraz ze wzrostem ilości składników). Kładziemy na talerz, doprawiamy obficie solą i pieprzem, oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na około godzinę, aby ryba przeszła przyprawami i stała się krucha. Koperek siekamy drobno. Przekładamy do miseczki i dodajemy oliwę. Mieszamy wszystko tak, aby powstała pasta do smarowania ryby. Każdy z kawałków dorsza układamy na osobnym fragmencie folii aluminiowej. Obtaczamy w koperku z oliwą. Na każdy kawałek wyciskamy po żabku czosnku. Zawijamy folię w koperty i kładziemy na blachę. Pieczemy przez około 15-20 minut w 180-200 stopniach, termoobieg. Rybę podajemy z ugotowaną fasolką szparagową, którą polecamy podsmażyć. I gotowe, mamy odpowiedź na pytanie, co na obiad!

Oto dwa naprawdę proste, niewymagające wprawy przepisy. Są jednak przepyszne i z pewnością przypadną wam do gustu.

Spróbujcie również naszych przepisów obiadowych:

Zapraszamy do kuchni!

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here