Gotowanie w plenerze – jak się wyposażyć na imprezę na świeżym powietrzu?

Kto z nas nie wyczekuje z niecierpliwością pierwszych dni lata i wszystkich związanych z wakacjami atrakcjami. Emocje te podsycone są jeszcze większą dozą ekscytacji, jeśli pomyślimy o nadchodzących wydarzeniach plenarnych, takich jak dożynki, festyny czy festiwale.

Oprócz samej oprawy muzycznej oraz wizualnej tego rodzaju imprez, na pierwszy plan wysuwa się sensacja odczuwana przez zupełnie inny zmysł – węch. Zapach skwierczącej na grillu kiełbaski oraz gotującej się grochówki sprawia bowiem, że aż na samą myśl o nich nasze usta napełniają się śliną. Przygotowywanie potraw w plenerze nie jest jednakże wcale łatwym zadaniem, jeśli nie posiadamy odpowiedniego do tego sprzętu gastronomicznego. Na ratunek przybywa przenośny taboret gazowy, który umożliwi gotowanie smacznych dań nawet w najbardziej nietypowych warunkach.

Czym jest taboret gazowy?

Taboret gazowy to niski, przenośny palnik, który pozwala przygotowywać duże ilości potraw. Z tego też powodu, sprzęt ten stanowi niezbędnik każdego gotującego w plenerze kucharza. Dzięki swojej stabilności utrzyma garnki o pojemności nawet 100 litrów! Co więcej, przyrząd ten posiada także takie zalety jak:

  • niewielki rozmiar – szczególnie wysokość palnika, która w praktycznie wszystkich modelach nie przekracza 50 cm;
  • pełna uniwersalność – taboret gazowy może być bowiem wykorzystywany w dosłownie każdym lokalu (a także poza nim);
  • niska cena i atrakcyjne koszty utrzymania – sprzęt ten jest jednym z najtańszych elementów wyposażenia przestrzeni gastronomicznej, także ze względu na samą cenę gazu, która jest o wiele niższa od prądu.

Z tych właśnie powodów, taborety gazowe są tak bardzo uwielbiane przez gastronomów gotujących w plenerze. Obsługa imprez plenerowych staje się bowiem o wiele prostsza, jeżeli posiadamy profesjonalny i kompleksowy sprzęt do przygotowywania posiłków.

Jakie potrawy przygotujesz na taborecie gazowym?

Taboret gazowy pozwoli Ci na przyrządzenie praktycznie każdego dania. Wśród najpopularniejszych potraw, które podbijają serca miłośników imprez plenerowych znajdziesz między innymi:

  1. żurek z jajkiem i białą kiełbasą – to typowe polskie danie wielkanocne uwielbiane jest nie tylko raz w roku, sprawdzi się ono idealnie także jako smaczny obiad podany w plenerze;
  2. grochówkę wojskową na wędzonce – zupa ta nie bez przyczyny jest jedną z najczęściej spotykanych potraw na większych imprezach takich jak festiwale czy dożynki;
  3. bigos myśliwski – pachnący śliwkami i suszonymi grzybami rozgrzeje nawet najbardziej chłodny letni wieczór;
  4. ziołowe ziemniaczki – smaczna alternatywa dla tradycyjnych frytek, doskonale uzupełni każdą podaną w plenerze potrawę.

Taboret gazowy to zdecydowanie jeden z najważniejszych sprzętów każdego szanującego swój czas oraz pracę kucharza. Dzięki ich stosowaniu nie odczujesz żadnej presji związanej z narastającą szybko listą zamówień, ponieważ to właśnie z ich pomocą będziesz na bieżąco wydawał ciepłe i smaczne posiłki. Taboret gazowy pozwoli Ci także na przygotowanie przeróżnych dań. Daj ponieść się swojej wyobraźni i stwórz przepyszne menu na Twoją imprezę plenerową!