Jak zrobić szybki obiad? Pomysły na szybkie obiady

Obiad to bardzo istotny posiłek w ciągu dnia, który powinien być zarówno pożywny, jak i smaczny. Zaglądając do książek kucharskich, czy na strony internetowe z przepisami kulinarnymi, znajdziemy mnóstwo pomysłów na mniej lub bardziej wymyślne dania, niestety wiele z nich jest bardzo pracochłonnych i wymaga poświęcenia dużej ilości czasu na przyrządzenie. Większość z nas chciałaby jednak zminimalizować ilość czasu spędzanego na gotowaniu, dlatego mamy kilka pomysłów na smaczne i szybkie obiady dla całej rodziny.

Jak zrobić szybki obiad?

Warto na początku ustalić, co uznajemy za szybki obiad? Nie jest to określenie zbyt precyzyjne, dlatego na chwilę się przy nim zatrzymamy. Dla niektórych osób szybki obiad to np. dania gotowe z ogłoszeń Sprzedajemy.pl, które wystarczy tylko odgrzać, dzięki czemu czas przygotowania to maksymalnie kilka minut. Dania uznawane za szybkie, to także mrożonki, które wymagają ugotowania bądź upieczenia na patelni, czy w piekarniku. Trzeba poświęcić im odrobinę więcej czasu, jednak w dalszym ciągu nie wymagają one specjalnych umiejętności kulinarnych, ani skomplikowanych przygotowań.

Naszym zdaniem, za szybki obiad można uznać także takie potrawy, które przygotowujemy w pełni samodzielnie, a mimo to ich ugotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na tego typu dania.

Pomysły na szybkie obiady

Do szybkich obiadów zaliczają się w dużej mierze potrawy, które kojarzą się nam z kuchnią włoską, gdyż ich głównym składnikiem jest makaron. Nic dziwnego, w końcu na ugotowanie tego produktu potrzeba zaledwie kilku minut. Oczywiście nie jest to jedyna opcja, o czym przekonacie się za chwilę.

1. Makaron w sosie curry z suszonymi pomidorami i szpinakiem.

Kto powiedział, że szybki obiad nie może być jednocześnie zdrowy? Proponowane przez nas danie jest nie tylko smaczne, ale też zawiera wiele składników odżywczych. Wystarczy przysmażyć na patelni pokrojonego w kostkę kurczaka, dodać czosnek, suszone pomidory i świeży szpinak. Po około 10 minutach smażenia na średnim ogniu wlewamy śmietankę 30% i doprawiamy przyprawą curry i solą. Do tego dodajemy dowolny ugotowany makaron i gotowe.

2. Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Ta propozycja również wymaga przysmażenie na patelni kurczaka, tym razem jednak dodajemy do niego pieczarki i pokrojoną drobno cebulkę. Wszystko razem dusimy, aż warzywa zmiękną, następnie dodajemy kukurydzę z puszki i ugotowany ryż.

3. Makaron w sosie pomidorowym

Wariacji na temat tego dania jest mnóstwo, każdy może je zmodyfikować według własnych upodobań. My proponujemy wrzucić na patelnię pokrojone pomidory, doprawić je czosnkiem, solą i pieprzem. Kiedy zmiękną i wypuszczą sok, wrzucamy na patelnię ugotowany makaron i mieszamy. Całość można przyprawić świeżymi listkami bazylii i posypać startym parmezanem.

Jak widać gotowanie wcale nie musi być trudne, ani czasochłonne. Z czasem można nauczyć się sztuki komponowania własnych dań z produktów, które są akurat pod ręką. Namawiamy do takich eksperymentów.