Kotlety ziemniaczane

0
232
Kotlety ziemniaczane - ziemniak

W dzisiejszych czasach wiele potraw mięsnych zostaje zastąpiona wegetariańską alternatywą. Jednak, takie dania nie są skierowane tylko do tych niemięsożernych! Kotlety ziemniaczane, czyli odpowiednik popularnych sznycli, zasmakuje każdemu – nawet tym którzy są przeciw wegetariańskiemu trybowi życia… można do nich dodać również mięso.

Kotlety ziemniaczane tradycyjne

Potrzebne składniki:

  • 6 średniej wielkości ziemniaki
  • cebula
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • bułka tarta, sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie ugniatamy je lub przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy do ziemniaków, doprawiamy masę solą i pieprzem i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę oraz jajo. Znowu wszystko mieszamy rękami. Należy doprowadzić do konsystencji, z której będzie można ulepić kotleciki. W razie jeśli masa jest zbyt lejąca, dodajemy więcej mąki. Teraz formujemy kulki, które spłaszczamy od góry. Taki kształt będą miały nasze kotlety ziemniaczane. Tak przygotowane obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju, gdyż kotleciki smażymy w głębokim tłuszczu, na wpół zanurzone. Smażymy z obu stron, aż do uzyskania złocistej panierki. Kotleciki są przepysznie chrupiące z góry, a w środku mięciutkie. Pychota!

Kotlety ziemniaczane - kotlety

Kotlety ziemniaczane z mięsem

Składniki:

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • około 300g mięsa wieprzowego mielonego
  • olej do smażenia
  • bułka tarta, sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystko wykonujemy dokładnie tak, jak w tradycyjnym przepisie. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane, ugniecione ziemniaki łączymy z podsmażoną cebulą, jajkiem oraz mąką. Następnie doprawiamy. Układamy w równych częściach, każdą rozpłaszczamy na średniej grubości placek. Na każdy kładziemy kulkę z mięsem i zawijamy w masę ziemniaczaną. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złocisty kolor, z każdej strony. Należy obracać kotlety ziemniaczane parę razy, aby mięso dobrze się usmażyło. Gotowe!

Kotlety ziemniaczane to bardzo proste i pożywne danie. Można je wielorako modyfikować i dodawać własne przyprawy, a nawet farsze! Serdecznie polecamy każdemu przygotować własną wersję kotlecików.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here