Sos pieczarkowy

Uniwersalny, pyszny, a przede wszystkim – dziecinnie prosty! Ten popularny i znany wszystkim dodatek do wielu potraw wciąż cieszy się popularnością na polskich stołach. Pokażemy Wam, jak wykonać najlepszy sos pieczarkowy w dwóch odsłonach!

Tradycyjny sos pieczarkowy

Do jego wykonania będziecie potrzebować:

  •  250-300g pieczarek
  •  cebula
  •  ząbek czosnku
  •  125ml śmietany 18% (można dodać śmietanki 30%)
  •  olej i masło do smażenia (po jednej łyżce, masła może być 2 łyżki)
  •  przyprawy do smaku (sól, pieprz, zielona pietruszka lub koperek)

Przygotowanie:

Zaczynamy od odpowiedniego przygotowania składników. Grzyby myjemy, niektórzy praktykują obieranie, ale nie jest to konieczne. Następnie je kroimy lub ścieramy na tarce. Cebule drobno siekamy, czosnek obieramy. Do garnka wrzucamy masło i olej. Gdy się rozgrzeje, dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż się zeszkli. Wtedy dorzucamy czosnek i jeszcze chwile pozostawiamy na ogniu. Jeśli  w garnku znajduje się za mało tłuszczu, można dodać drugą łyżkę masła. Dorzucamy pieczarki. Smażymy wszystko aż grzyby się zrumienią, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy grzyby solą. Następnie należy dodać śmietanę i pieprz. To również pora na dodanie zieleniny (pietruszka lub koperek). Wszystko gotujemy razem, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Sos pieczarkowy jest gotowy!

sos pieczarkowy - w garnku

Sos pieczarkowy w wersji fit

Do jego wykonania będziecie potrzebować:

  •  250-300g pieczarek
  •  cebula
  •  czosnek
  •  125ml jogurtu greckiego lub naturalnego
  •  odrobina oliwy z oliwek do smażenia
  •  woda
  •  przyprawy (sól, pieprz, zielona pietruszka lub koperek)

Przygotowanie:

Wersja fit popularnego sosu pieczarkowego to po prostu zamiana tłustych składników na chudsze. Nie musimy odmawiać sobie przyjemności z jedzenia przez naszą dietę, wystarczy trochę pomieszać przepisy!

W garnku, na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy czosnek. Po chwili dodajemy pokrojone pieczarki. Możemy podlać je odrobiną wody, a następnie przykrywamy. Po paru minutach ściągamy garnek z ognia, czekamy chwile na przestygnięcie i dodajemy jogurt. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Sos pieczarkowy gotowy!

Nasze przepisy z pewnością Wam zasmakują i będą częstym dodatkiem do wielu potraw. Spróbujcie sami!