Kluski śląskie

0
275
kluski śląskie - tlo

Jedno z bardziej znanych polskich dań. Tradycyjne ciasto z charakterystyczną dziurką podbija serca starszych i młodszych. Kluski śląskie nie przygotowuje się tylko na Opolszczyźnie i Śląsku, ale w całej Polsce! Oto najlepszy przepis, jak je przygotować.

Kluski śląskie i ich krótka historia

Co ciekawe, to nie jedyna nazwa tej wyjątkowej potrawy. Kluski śląskie występują też pod takimi hasłami jak kluski guminowe, czy kartofelmelklezy (nie wiedzieliście, prawda?). Znajdują się na liście produktów tradycyjnych Opolszczyzny, jak i Śląska. Ich skład jest bardzo niewymagający, gdyż do ich wykonania potrzeba tylko 4 produktów. W dodatku proporcje są bardzo zrównoważone, zawsze 1:4 (mąka:ziemniaki). Kluski śląskie występują nawet w legendzie. Polecamy zapoznać się z historią o Bramie kluskowej, opowiadającej o chłopie Konradzie i jego żonie, Agnieszce. Była ona mistrzynią w przyrządzaniu tej potrawy. Jednak w momencie, gdy umiera na dżumę, wszystko się zmienia w życiu chłopa.

kluski śląskie - kluchy

Przepis na tradycyjne kluski śląskie

Potrzebne będzie:

  •  mąka ziemniaczana
  •  ziemniaki
  •  sól
  •  jajko

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i ugniatamy. Masę wciskamy na płasko do garnka i wycinamy ¼ z niej. W to miejsce wsypujemy mąkę, na równo z wysokością ziemniaków. Dodajemy jedno jajko, jest to uniwersalna ilość. Wszystko razem ugniatamy rękami, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Teraz, ciasto dzielimy na małe kuleczki. W każdej z nich należy zrobić charakterystyczne wgłębienie. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Gotujemy aż do wypłynięcia plus 2/3 minuty.

Kluski zazwyczaj są dodatkiem do dań mięsnych z sosami. Jednak same w sobie również są wyborne, można również je posłodzić. Świetnie nada się do tego śmietana z cukrem lub dżem. Często, tradycyjnie podaje się kluski z kapustą.

Przygotowanie, jak i lista składników, jest szybkie i proste. Wystarczy odrobina chęci i na naszych talerzach może zagościć prawdziwe cudo kuchni śląskiej. W końcu potrawa nie znajduje się na liście produktów regionalnych bez powodu, spróbujcie koniecznie sami je przygotować i zasmakować!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here