Jesienne wypieki. Ciasto francuskie z dynią hokkaido

Hokkaido pojawia się w naszej kuchni nie tylko jako główny składnik zup i sałatek. Coraz częściej sięgamy po tego rodzaju dynie ze względu na wartości odżywcze, ale również z powodu specyficznego, przyjemnego smaku. Hokkaido sprawdza się nie tylko w daniach wytrawnych. Z łatwością możemy przygotować z hokkaido smaczne ciastka, ciasta i torty, których głównym składnikiem jest właśnie ta duża jagoda jadalna. Z pewnością ciastka z udziałem dyni należą do najbardziej popularnych wypieków typowo jesiennych. To one podkręcają swoim aromatem i smakiem jesienną atmosferę w naszym domu.
Oto prosty przepis na to, jak w bardzo prosty sposób przygotować jesienny wypiek z ciasta francuskiego.

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 200 g – 250 g hokkaido
– 2 jabłka średniej wielkości
– 1 gruszka
– pomarańcza
– cukier waniliowy
– cukier biały kryształ lub brązowy
– cynamon (dwie łyżeczki)

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie należy potraktować zgodnie z zaleceniami producenta, które zawsze są podane na opakowaniu. Przeważnie ciasto należy wyjąć z lodówki na 10 minut przed jego użyciem. W temperaturze pokojowej ciasto jest bardziej podatne na obróbkę.

Farsz z dyni

Dynię należy przeciąć na połowę, wydrążyć z niej pestki i zawartość środka. Najlepiej użyć do tego celu łyżki. Następnie należy obrać skórę i potrzeć dynię na tarce o małych oczkach. Jabłka i gruszkę myjemy, obieramy i te z kolei trzemy na dużych oczkach tarki. Patelnię (oczywiście można skorzystać z garnka chociaż patelnia sprawdza się lepiej w tym przypadku) ustawiamy na palniku i rozgrzewamy z trzema łyżkami wody. Do tego dodajemy nasze potarte składniki, cukier waniliowy, cukier biały, sok ze świeżej pomarańczy i cynamon. Ilość cynamonu jest zależna od naszych upodobań. Standardowo są to dwie łyżeczki, co oczywiście nie jest regułą. W zależności od tego czy lubimy intensywny smak cynamonu czy raczej odpowiada nam wersja delikatnie cynamonowa ilość użytego cynamonu jest różna. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy około 7 minut na małym ogniu. W tym czasie woda odparuje i nasza masa dyniowo-jabłkowa nabiera odpowiedniej konsystencji farszu.
Ciasto kroimy na 12 prostokątów. Łyżeczką nakładamy masę dyniowa na środek prostokąta i łączymy brzegi w taki sposób, aby ciastko stanowiło trójkąt. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Czas pieczenia podany jest na opakowaniu ciasta francuskiego.
Po upieczeniu możemy podawać ciastka oprószone cukrem pudrem lub oblane lukrem. Najbardziej opcjonalna jest w tym przypadku wersja lukru, który z łatwością przygotujemy z cukru pudru i soku pomarańczowego.