Czym dokładnie jest kawior molekularny?

Chcesz dowiedzieć się czym dokładnie jest kawior molekularny i co można z jego pomocą wyczarować w kuchni? Zapraszamy do lektury poniższego wpisu

Można zaobserwować, że z roku na rok coraz większą popularnością w Polsce cieszy się herbata bąbelkowa. Doskonałym dodatkiem do niej może być kawior molekularny. W jaki sposób można go przygotować?

Czym dokładnie jest kawior molekularny?

Kawior molekularny są to w najprostszym możliwym ujęciu małe kuleczki wypełnione syropem owocowym. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że po przegryzieniu delikatnej jadalnej osłonki wypełnią one usta niezwykłym smakiem. Należy mieć świadomość, że omawiany produkt jest znany przede wszystkim, jako kulki do herbaty bąbelkowej. Oczywiście można samodzielnie przygotować kawior molekularny lub kupić go w sklepie. Godny uwagi jest fakt, że zamknięte opakowanie można bez większego problemu przechowywać nawet przez rok. Nie jest zalecane przy zakupie sugerowanie się tylko ceną. Znaczenie lepszym parametrem jest stosunek ceny do jakości.

Jak zrobić kawior owocowy?

Rekomendowane jest w pierwszej kolejności przygotowanie odpowiednich składników. Są to: 150 ml soku z cytryny, 150 ml soku z pomarańczy, 150 ml soku z czerwonego grejpfruta czy 150 ml soku wiśniowego. Ponadto należy zaopatrzyć się w 2 g agar-agar i olej rzepakowy. Należy najpierw wybrać roztwory do kuleczkowania. Kolejnym etapem będzie wybranie tłuszczu, w którym będzie tworzony kawior. Zalecane jest przechowywanie oleju przez noc w lodówce. Warto postawić na taki produkt, który nie zmieni swoich właściwości podczas schładzania. Każdy sok z osobna trzeba podgrzać z dodatkiem agaru. W momencie, gdy wspomniane soki zaczną już wrzeć, rekomendowane jest gotowanie ich jeszcze przez minutę. Później można ściągnąć z ognia i studzić przez chwilkę.

Następnie należy wyjąć olej z lodówki i rozlać do 4 szklanek (po 150 ml do każdej z nich). Kolejnym etapem będzie nabranie do strzykawki określonego soki i wkraplanie go do oleju. Zalecane jest doprowadzenie do sytuacji, by utworzyły się niewielkie owocowe perełki. Zadaniem danej osoby jest wyłowienie ich za pomocą łyżeczki z sitkiem i przeniesienie do miski z wodą. Użytkownik może teraz opłukany molekularny kawior odsączyć na ręczniku papierowym. W taki sam sposób należy postępować z pozostałymi sokami. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że proces sferyfikacji (w najprostszym możliwym ujęciu jest to zamknięcie soku w żelatynowej powłoczce) można uzyskać dzięki różnicy temperatur występującej między sokiem z agarem, a tłuszczem. Żelki przygotowane w ten sposób można nie tylko podgrzewać, ale również podawać ciepłe. Kuleczki można także zastosować do bubble tea.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *